Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2008

Πρωτοχρονιάτικη Μεσημεριανή Εκπομπή..

Γύρισα πριν μερικά λεπτά από μια ευχάριστη ξενάγηση της Θεσσαλονίκης στο φίλο μου το Νίκο, Κυπραίος στην καταγωγή. Η ξενάγηση ξεκίνησε από την πλατεία Αριστοτέλους και έληξε αισίως στην πλατεία Ναυαρίνου.

Τα πρώτα λεπτά δεν είμαστε ομιλητικοί, μέχρις ότου "τρυπώσουμε" σε μία παρακμιακή καφετερία στην οδό Μητροπόλεως. Ο συνωστιμός.. μεγάλος! Δεν παρατήρησα ωστόσο μεγάλη ποικιλία στις ηλικίες των θαμώνων. Καθήσαμε κάπου απόμερα, παραγγείλαμε τα γνωστά "αφεψήματα" και ξεκινήσαμε τη συζήτηση.

Το διπλανό τραπέζι φιλοξενούσε τέσσερις κυρίους που αψιμαχούσαν και διαφωνούσαν για το κατά πόσο οι επιστήμονες είναι "μπουρδολόγοι". Στήσαμε ακαριαία αυτί καθώς η "επιστημονική" συζήτηση των κυρίων μας ενδιέφερε. Ο ένας κύριος ισχυριζόταν πως οι σύγχρονοι επιστήμονες είναι "μπουρδολόγοι" ως απόρροια της ειδίκευσης τους. Μάλιστα, τόνιζε με στόμφο ότι γνωρίζουν τα πάντα για το τίποτα. Προς στιγμή, με έκανε να στοχασθώ. Τελικά ο στοχασμός κατέληξε σε καγχασμό. Στη συνέχεια, ο ομιλητικότερος κύριος αντέκρουσε τον πρώτο κύριο με γνωστά στον επιστημονικό κόσμο και μη επιχειρήματα. Άξαφνα, ο ίδιος κύριος "έβαλε" στο παιχνίδι τη θεωρία του Χάους και φώναζε επίμονα στον πρώτο κύριο να διαβάσει επιτέλους το βιβλίο των Cohen και Stewart. Ο πρώτος κύριος ισχυρίστηκε ότι έχει διαβάσει το συγκεκριμένο βιβλίο αλλά έχει ξεχάσει το περιεχόμενο του. "Έχω διαβάσει, άλλωστε, πάρα πολλά επιστημονικά βιβλία για να θυμάμαι το περιεχόμενο όλων", πρόσθεσε φωναχτά ο ίδιος. Ο δεύτερος κύριος, μίλησε στη συνέχεια για το Νεύτωνα και τον Άλμπερτ.

Για να μην πολυλογώ, η συζήτηση εξελίχθηκε ανώμαλα. Οι αερολογίες και επιδεικτικές φωνές συνεχίστηκαν και από τους δύο κυρίους μέχρις ότου έχουμε την παρέμβαση από τον τρίτο κύριο της παρέας, ο οποίος άκουγε υπομονετικά τους δύο κύριους για είκοσι λεπτά. "Ο άνθρωπος που είναι εγωιστής , υπερηφανεύεται ότι έμαθε πολλά , ο σοφός όμως λυπάται που δεν έμαθε περισσότερα", είπε χαμηλόφωνα.


Σε σαράντα λεπτά θα σημάνει η έναρξη του νέου έτους. Καλή Πρωτοχρονιά! Σας χαιρετώ..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου